Biomimetik

29 maj, 2018

Biomimetik handlar om att härma naturen för att konstruera smarta tekniska lösningar. Det finns många exempel på hur biomimetik har använts för att skapa smarta lösningar på problem. En av dem är:
Kardborrebandet Den schweiziska ingenjören George de Mestral ute på en jakttur i Alperna. Under färden upptäckte han att frön från en kardborreväxt hade fastnat på hans kläder, och han blev nyfiken på hur det hela gick till. Med ett mikroskop såg han att fröna hade små hakar som fastnade i öglor på kläderna. Den kunskapen använde han sig sedan av för att utveckla det första kardborrebandet. och just den tekniken är en av grundtankarna i cremebaserna i flera av Medicalias cremer. Det är en av de många intressanta saker som vi berättar mer om på våra utbildningar.
Vill och orkar du läsa mere så följer här nedan mer spännande läsning om just Biomimetik🙂
Självhäftande material
Geckoödlan kan springa uppför vägar och hänga i tak. På fötterna har den en ruggig matta av elektrostatiska fibrer som håller den på plats. Kunskap om geckoödlans fötter har används vid konstruktion av robotar som kan klättra på lodrätta väggar. Med hjälp av kolnanorör har forskare i USA lyckats framställa ett material som har en vidhäftningsförmåga som till och med är tio gånger högre än geckoödlans.
Terminstackliknande ventilationssystem
Genom att efterlikna det ventilationssystem som används i termitstackar kan man bygga stora byggnader utan luftkonditionering.
Pälsinspirerade isoleringsmaterial
Vidare används isbjörnspälsar som inspiration vid utveckling av nya isoleringsmaterial.
Studier av fjärilspuppor ger lättviktstält
Förståelse av hur fjärilens vingar får plats i puppan utan att skadas kan leda till utvecklingen av nya lättviktstäl.
Laboratorieframställd spindelväv
På laboratorier har man kunnat tillverka väv som liksom spindelväv är  lätt, elastisk och lika stark som stål. Väven tillverkas med hjälp av vanliga e-kolibakterier, som fått en spindelgen införd i sin arvsmassa. Väven  är både är värmestabil upp till 260 grader och kemiskt stabil. Tråden går bara att lösa upp i myrsyra.
Skalbaggeinspirerad sprej
Bombarderbaggens bak sprutar ånga när den blir rädd. Två vätskor blandas och det blir så varmt att vattenånga bildas. Nu utvecklas metoden för sprejflaskor och bränsleinsprutning i motorer.
Kroppsvävnad av cellulosa
Med hjälp av bakterier har forskare kunnat  spinna ett finmaskigt nät av tunna cellulosatrådar. Trådarna formas till en menisk eller ett blodkärl och kan ersätta skadad vävnad hos människan.
Algbatteri
Cellulosa från grönalger kan göras elektriskt ledande och pressas till tunna skikt. Två skikt, med saltat papper emellan, kan bli ett kompakt och snabbladdat batteri.
Mussellim
Blåmusslor har en förmåga att sätta sig fast ordentligt på båtbottnar. Hemligheten ligger i en järnjoner som förstärker limmet. Kunskapen används för att göra bottenfärg till båtar och lim som ersätter kirurgtråd.
Manetblöjor
Den vanliga öronmaneten består i stort sett bara av vätska. Dess förmåga att suga åt sig vatten används för att utveckla effektivare absorbenter som kan användas till exempel i blöjor.

2020 B4K Skincare. All Rights Reserved.
Webbplatsen är skapad av
AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram